Meten is weten, zeker als je diabetes hebt.

Nightscout is een open-source project dat ontwikkeld is door ouders van kinderen met diabetes type 1. Deze software maakt het mogelijk om de bloedglucose op te slaan in de cloud. Daardoor is het mogelijk om de bloedglucose real-time op afstand te bekijken. Het is voor de ouders niet langer nodig om constant naar het pompje te lopen om te zien wat de bloedglucose is.

Als je diabetes hebt dan is het ontzettend belangrijk om je glucosewaarden regelmatig te meten. Mocht je beschikken over een sensor, ook wel een Continu Glucose Monitoring (CGM) syteem genoemd , dan is Nightscout wellicht iets voor jou. Nightscout is namelijk in staat om een een CGM sensor voortdurend uit te lezen. Alle informatie van de sensor wordt opgeslagen in de cloud. Hierdoor krijg je real-time toegang tot de CGM gegevens via een persoonlijke website op je telefoon of smartwatch.

Nightscout wordt mogelijk gemaakt door de Nightscout Foundation. Het doel is het aanjagen van open-source technologieprojecten die het leven van mensen met diabetes type 1 kunnen verbeteren. De ontwikkeling van is Nightscout is uitgevoerd binnen het Nightscout Project. Ouders van kinderen met diabetes type 1 waren op zoek naar mogelijkheden om de bloedglucose eenvoudig in de gaten te houden. Deze tools bleken echter niet beschikbaar te zijn en is besloten dit dan zelf te gaan ontwikkelen. Het Nightscout-project heeft deze ouders – en hun kind met diabetes – vrijheid gegeven die ze nog nooit eerder hadden meegemaakt. Het is een kleine stap in de richting van een onbezorgd leven met diabetes.